Описание на Redundant Array of Independent Disks (RAID)

RAID

 

Понеже все спорим с приятели за райдовете реших да ги опиша за всички.

  • RAID 0(striping) – Всички операции за четене и писане  са разпределени върху всички дискове, като така се увеличава ефективността, но дори и един диск да се повреди се компрометира целият масив.
  • RAID 1(mirroring) – Всеки диск в масива е идентичен един към всеки друг, много добра надеждност срещу дискови повреди и добра скорост при четене, а скоростта на запис е сравнима с скоростта на един диск.
  • RAID 5 – На това ниво, се разпределя между N-1 устройства от един блок данни масив и nth устройство съдържащо parity информация за да преизчисли загубата на данни до един диск.
  • RAID 6 – Той е идентичен с RAID 5, но два диска се използват за съхранение parity информация, което означава, че може да понесе провала на два диска в един ред.
  • RAID 10 (или RAID 1+0) – Това е масив RAID 0 на няколко RAID 1 мирора. Тя се нуждае от четен брой дискове (най-малко 4), може да понесе само един повреден диск в най-лошия случай или две, ако сте късметлия, и осигурява по-добро производителност, отколкото RAID5.

Тази статия е свързана с Инсталиране на Cloud Server на OpenNebula 3

За това го и записваме

1,646 total views, 2 views today

Print Friendly, PDF & Email